Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Οι διαμάχες για τα μεταλλεία της Rosia Montana, των Σκουριών και του Corcoesto φτάνουν στην κοινότητα της Καστίλλης και Λεόν στις 4 Ιανουαρίου.

Η πλατφόρμα πολιτών “Save Cabana” θα πάρει μέρος στο πρώτο σεμινάριο για τα την τοξική εξόρυξη στην αυτόνομη κοινότητα Καστίλλης και Λεόν, στην Σαλαμάνκα. Η εκδήλωση, που οργανώνεται από την οργάνωση Stop Uranium και το δημαρχείο της Boada (Samalanca, Ισπανία), θα λάβει χώρα το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιανουαρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων από τις 17.00 ως τις 20.00.

Η “Save Cabana” παρουσιάζει την συνδιάσκεψη Rosia Montana, Σκουριές και Corcoesto: Μια προσέγγιση στην κερδοσκοπική εξόρυξη χρυσού στην Ευρώπη”, η οποία θα επικεντρωθεί στις κοινωνικο-περιβαλλοντικές συγκρούσεις που προκαλούνται από τοξικές μεταλλευτικές δραστηριότητες που επηρεάζουν την Γηραιά Ήπειρο.
Η “Stop Uranium”, όπως και η “Save Cabana”, είναι μια πλατφόρμα πολιτών εγγεγραμμένη ως μη κερδοσκοπική οργάνωση και εγκεκριμένη από την κυβέρνηση της Καστίλλης και Λεόν.  Έχει δημιουργηθεί με σκοπό να παραλύσει το επονομαζόμενο «Σχέδιο Σαλαμάνκα», το οποίο προσπαθεί να ανοίξει η αυστραλιανή μεταλλευτική εταιρεία Berkeley Resources μεταξύ των ισπανικών επαρχιών της Salamanca και του Caceres.


ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

Αμέσως μετά την παρουσίαση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο χρυσός του ανόητου: Αναμνήσεις από την εξόρυξη χρυσού στην Κόστα Ρίκα» ("El oro de los tontos: Memoria de la minería del oro en Costa Rica"), που έχει γυριστεί από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της χώρας της κεντρικής Αμερικής. Η παραγωγή αφηγείται μια εμπειρία παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με αυτή του Corcoesto, η οποία κατέληξε με την ακύρωση του εξορυκτικού σχεδίου “Las Crucitas” με εντολή των εθνικών δικαστηρίων.
Στο τέλος του σεμιναρίου θα ακολουθήσει διάλογος πάνω στις ομοιότητες μεταξύ των σχεδίων της Edgewater Exporation στο Corcoesto και της Berkeley Resources στην Salamanca, στις οποίες θα εμπλακούν και οι δύο οργανώσεις για να συνεργαστούν στην ανάλυση της κατάστασης και των εναλλακτικών.


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΞΟΡΥΞΗ, ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


Η ανοιχτή εξόρυξη με τοξικές ουσίες είναι μια δραστηριότητα με μεγάλες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις και η οποία αυτή την στιγμή είναι η βιομηχανία που παράγει τα περισσότερα απόβλητα παγκοσμίως. Είναι εξ ορισμού καταστροφική και μη βιώσιμη διότι η εκμετάλλευση περιλαμβάνει συνολική εξάντληση.