Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Καναδικό ορυχείο- γίγαντας τιμωρήθηκε με πρόστιμο ρεκόρ 16,4 εκατ. δολάρια στην Χιλή

Ο ντόπιος πληθυσμός διαμαρτύρεται για καρκινώματα και πόνους στο στομάχι


Οι Ινδιάνοι Diaguita ζουν στους πρόποδες των Άνδεων, ακριβώς κάτω από το υψηλότερο χρυσωρυχείο στον κόσμο, εκεί όπου, για όσο καιρό μπορεί να θυμηθεί κανείς, έπιναν νερό απευθείας από το ποτάμι που ποτίζει τους οπωρώνες και τους αμπελώνες τους.
Μετά όμως, χιλιάδες μεταλλωρύχοι κατέφτασαν με τα τεράστια μηχανήματά τους, φτιάχνοντας έναν δρόμο δίπλα στο ποτάμι, ο οποίος φτάνει μέχρι το Πάσκουα-Λάμα, ένα χρυσωρυχείο το οποίο βρίσκεται και στις δύο πλευρές των συνόρων Χιλής- Αργεντινής 5000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Το συνεργείο μεταφέρθηκε στο βουνό προετοιμαζόμενο για 25 χρόνια παραγωγής χρυσού και αργύρου, σπάζοντας βράχους και απελευθερώνοντας ανόργανα οξέα, συμπεριλαμβανομένων αρσενικού, αλουμίνιου και θείου μέσα στα νερά που θρέφουν την έρημο της Ατακάμα και τις κοινότητες που ζουν στην περιοχή.
Η στάθμη του ποταμού έπεσε, το νερό είναι θολό σε αρκετά σημεία και οι Ινδιάνοι παραπονιούνται για καρκινώματα και στομαχικούς πόνους. Δεν υπάρχει τρόπος να το αποδείξουν, αλλά οι κάτοικοι είναι πεπεισμένοι ότι η εταιρεία Barrick Gold είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα της υγείας τους.
Δρώντας αυτόνομα, ο μεγαλύτερος περιβαλλοντολογικός ρυθμιστής στην Χιλή επιβεβαίωσε την Δευτέρα 24 παραβιάσεις του περιβαλλοντικού συμφώνου της Barrick, μπλοκάροντας τις εργασίες της ύψους 8,5 δις. Δολαρίων, μέχρις ότου η καναδική εταιρεία κρατήσει τις υποσχέσεις της να αποτρέψει την μόλυνση του νερού.
Επίσης, ο περιβαλλοντικός επιστάτης, Juan Carlos Monckeberg τιμώρησε την εταιρεία με πρόστιμο 16,4 εκατ. δολάρια, το υψηλότερο περιβαλλοντικό πρόστιμο στην ιστορία της Χιλής, υποστηρίζοντας ότι, κατά τα ευρήματα των επιθεωρητών, η εταιρεία δεν είπε ολόκληρη την αλήθεια, όταν εξέθετε τις βλάβες.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος τρόπος επιδιόρθωσης της καταστροφής» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Santiago.

Περισσότερο από το 70% του χρυσού στην πλευρά της Χιλής

Η Barrick ήλπιζε να έχει ξεκινήσει την παραγωγή στις αρχές του 2014 και προειδοποίησε τους μετόχους ότι ίσως εγκαταλείψει το Pascua, στην πλευρά της Χιλής, εάν η επένδυση καθυστερήσει και φέτος.
Οι αρχές της Αργεντινής, εν τω μεταξύ, επέμειναν ότι οι εργασίες στο Lama θα ξεκινήσουν με ή χωρίς την Χιλή. Μαζί, οι δύο επενδύσεις δίνουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους, τροφοδοτούν το ένα τρίτο της τοπικής οικονομίας του San Juan και υπόσχονται εκατομμύρια σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε ανάγκη σε σκληρό νόμισμα. Αλλά περισσότερο από το 70% των 18 εκατ. ουγγιών χρυσού και των 676 εκατ. ουγγιών αργύρου βρίσκονται στην πλευρά της Χιλής. Το πλάνο ήταν να εξαχθεί με τεράστιες ανοιχτές εξορύξεις και να μεταφερθεί μέσω ενός τούνελ στην Αργεντινή.
Πέρα από την απειλή των κατολισθήσεων, για να καθαριστεί ο χρυσός, η εταιρεία πρέπει να μεταφέρει χιλιάδες τόνους κυανίου και άλλων τοξικών μετάλλων στην κορυφή του βουνού. Όταν τα πολύτιμα μεταλλεύματα τελειώσουν, η Χιλή θα έχει απομείνει με τεράστιους σωρούς βράχων και η Αργεντινή με τοξικά απόβλητα που θα μείνουν για πολλές γενιές.
«Είμαι τόσο θυμωμένη με την εταιρεία», λέει η Meri del Rosario, 42, από το El Corral στην Χιλή. Έχει θυρεοειδή καρκίνο· δύο κύστες αφαιρέθηκαν από τον λαιμό της πέρσι. Θεωρεί ότι ευθύνεται για αυτό η μόλυνση του νερού από το Pascua Lama. «Εάν συνεχίζουν να δουλεύουν η κοιλάδα να καταλήξει εντελώς στεγνή και θα πρέπει να φύγουμε, αλλά πού να πάμε; Νομίζω ότι είναι η Barrick που πρέπει να φύγει», είπε.



Αποσπασματική μετάφραση. Ολόκληρο το κείμενο θα το βρείτε: