Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

e-λευθερία

 Καθώς καθόμουν και διάβαζα για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο επεξεργασίας πουλερικών στην Κίνα με πάνω από 60 νεκρούς, είπα να το ανεβάσω στο facebook με ένα μήνυμα θυμού και αγανάκτησης, έτσι, για να δείξω κι εγώ ότι δεν ενδιαφέρομαι μόνο για την πάρτη μου βρε αδελφέ. Πάνω λοιπόν που σκέφτομαι να δημοσιεύσω την είδηση με το ευφάνταστο σχόλιο «θάνατος στους καπιταλιστές όλου του κόσμου» διάβασα για τις 25 συλλήψεις στην Τουρκία, οι οποίες γίνανε με την αιτιολογία ότι οι δράστες στήριζαν τις διαδηλώσεις – ε, καλά, τα γνωστά χουντικά, τα ξέρουμε αυτά - … μέσω twitter. Ουπς. Ε; γυρνάω πίσω, ξαναδιαβάζω προσεκτικά, και ναι, είναι αυτό που είδα. Έγκλημα στο twitter. Είδαμε και αυτόν τον συστημικό νεοτερισμό. Κι επειδή δεν μ’ αρέσει να μιλάω για πράγματα που δεν ξέρω, θα ονομάσω τον συγκεκριμένο «έγκλημα διαδικτυακής στήριξης» (ΕΔΣ).

 Το ΕΔΣ είναι ένα νέου τύπου έγκλημα, που δεν προκύπτει από κάποια συνταγματική ρύθμιση ή από κάποιον νόμο, αλλά προφανώς από το αρρωστημένο μυαλό των διαφόρων πουλημένων συντηρητικών κυβερνώντων που έχουν αποφασίσει να μας τρελάνουν με κάθε τρόπο. Είναι γεγονός ότι ξέραμε ή τουλάχιστον ψυλλιαζόμασταν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ένας καλός τρόπος φακελώματος, αλλά επιλέγαμε, επειδή είμαστε γενναίοι και τολμηροί, να πέφτουμε στην παγίδα τους και να κάνουμε ότι πιστεύουμε στα περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και τα διάφορα άλλα ανέκδοτα που κατά καιρούς ακούγαμε και διαβάζαμε στις σχετικές με το ζήτημα ανακοινώσεις. Γελάσαμε με την καρδιά μας λοιπόν και με την καφρίλα της ελληνικής δικαιοσύνης που αποφάσισε να συλλάβει τον απαίσιο τρομοκράτη- δημιουργό της χιουμοριστικής σελίδας του γέροντα Παστίτσιου, καθώς πάντα είναι ωραίο να βλέπεις παλιμπαιδίζοντες 60άρηδες βουλευτές να δίνουν εντολές και να υποστηρίζουν μια σύλληψη που μας θύμιζε τις βλακείες που κάναμε με τις παρέες μας στο λύκειο.
 Τα κρούσματα όμως όσο πάνε και σοβαρεύουν και φαίνεται ότι ο παλιμπαιδισμός τελικά οδηγεί σε ακραίες τάσεις εμφάνισης γεροντικής άνοιας. Και επειδή η ανθρώπινη ηλιθιότητα είναι αξεπέραστη είναι δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τύποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα συνεχίζουν τις πρακτικές συλλήψεων για ΕΔΣ. Μόνο που το λάθος τους δεν έγκειται στο παράλογο της κίνησης αυτής· οι άνθρωποι τα συμφέροντά τους υποστηρίζουν με όποιον τρόπο γίνεται. Το λάθος τους είναι ότι νομίζουν ότι είμαστε τυφλοί ή ανόητοι και δεν αντιδράμε. Νομίζουν ότι φιμώνοντας την αντίσταση με όλους τους τρόπους θα καταφέρουν να την εξαλείψουν. Έχουν την εντύπωση ότι αν δεν μας επιτρέπουν να αναπαράγουμε, έστω με εικόνες, την καθημερινή βία που δεχόμαστε, θα γίνουμε ήσυχα και πειθήνια προβατάκια.
 Αν θέλουν να σταματήσουν να δεχόμαστε εικόνες βίας ας συλλάβουν τα μεγάλα κανάλια που τους υποστηρίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γιατί αυτοί είναι που την προβάλλουν διαρκώς, αυτοί την αναπαράγουν. Ή ας συλλάβουν τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς τους, που σαν ρομποτάκια τρέχουν σε όλες τις δολοφονικές αποστολές που τους στέλνουν και βιαιοπραγούν μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών. Αν δεν θέλουν να βλέπουμε την βία που μας ασκούν, ας σταματήσουν να την ασκούν. Αν δεν θέλουν να καλούμε σε πόλεμο εναντίον τους, ας παραδοθούν.
 Υπάρχει μια φράση που λέει ότι στον καπιταλισμό, αν δεν πληρώνεις για αυτό που χρησιμοποιείς, τότε εσύ ο ίδιος είσαι το προϊόν. Στο facebook και στο twitter είμαστε όντως τα προϊόντα τους, οι φακελωμένοι χρήστες που μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να συλληφθούν και να κατηγορηθούν για το οτιδήποτε. Στην ζωή όμως πληρώνουμε ακριβά για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Πληρώνουμε για τα πάντα όλο και περισσότερο, πληρώνουμε με τα χρήματα και με τον χρόνο μας. Ενώ αυτοί ζουν ως παράσιτα, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν. Αυτοί είναι τα σάπια προϊόντα ενός σάπιου συστήματος και θα γίνουν οι αποδέκτες της αγανάκτησης και της οργής μας.
                                                                                                   Αγωνιστικά δίπλα σας

Χάρι Χάλερ