Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Συγκρούσεις σε καναδικών συμφερόντων χρυσορυχείο.

  Η αναταραχή που υπάρχει σε καναδικών συμφερόντων χρυσορυχείο στο Κιργιστάν έχει ως αποτέλεσμα κρατική καταστολή. Οι αρχές έχουν συλλάβει 92 ανθρώπους και 55 έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι κάτοικοι ζητούν την εθνικοποίηση του ορυχείου.Ο πρόεδρος της Κιργιζίας ως απάντηση στις αντιδράσεις αποφάσισε την να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να απαγορεύσει την κυκλοφορία στην περιοχή του ορυχείου.
 Την Πέμπτη το βράδυ διαδηλωτές εισέβαλαν σε υποσταθμό ηλεκτρικού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος απαιτώντας από την κυβέρνηση να κηρύξει παράνομη τη συμφωνία του 2009 με την εταιρία Centerra Gold.Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 3.000 κάτοικοι του χωριού συγκρούστηκαν την επόμενη μέρα με την αστυνομία απαιτώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε ένα λεωφορείο της αστυνομίας.


  Το μεταλλείο βρίσκεται σε υψόμετρο 4.000 μέτρων … και συμβάλλει στο 12% του Α.Ε.Π.
 Απειλούν με αυστηρή τιμωρία. Ο πρόεδρος της χώρας προειδοποίησε ότι οι διαδηλωτές θα τιμωρούνται σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι νόμοι. Και δήλωσε ότι δεν θα δώσει την ευκαιρία στους διαδηλωτές να καταστρέψουν τη χώρα. Ένας εκ των διαδηλωτών είπε ότι το ορυχείο ή θα λειτουργεί για το καλό των κατοίκων ή καθόλου. Λέγεται ότι κάποιοι χωρικοί περιμένουν από την εταιρία να χρηματοδοτήσει την κατασκευή δρόμων, νηπιαγωγείων, αγωγό νερού και εξοπλισμό νοσοκομείων.
 Η Centerra Gold δήλωσε ότι αντέδρασε στην διακοπή του ρεύματος που συνέβη την Πέμπτη στον υποσταθμό, εκκινώντας οργανωμένη κλείσιμο των εγκαταστάσεων του ορυχείο και απενεργοποιώντας τις γεννήτριες.Το κοινοβούλιο του Κιργιστάν είχε θέσει την πρώτη Ιουνίου ως προθεσμία της κυβέρνησης του προέδρου Atambayev για να επαναδιαπραγματευθεί την συμφωνία  με την Centerra ή να την εγκαταλείψει.
Ο πρωθυπουργός του Κιργιστάν Zhantoro Satybaldiyev είπε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τις συνομιλίες με την Centerra. Μια λύση θα ήταν να γίνει ένα κοινό εγχείρημα, δήλωσε. Η πρώην σοβιετική δημοκρατία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ασταθείς δημοκρατίες τις κεντρικής Ασίας. Δύο κυβερνήσεις έχουν πέσει το 2005 και το 2010. Ο τότε πρόεδρος Kurmanbek Bakiyev δραπέτευσε στην Λευκορωσία αντιμέτωπος με κατηγορίες για τον φόνο ενός επισήμου το 2009.

Εθνοτικές διαμάχες στο νότιο Κιργιστάν το 2010 στοίχισαν επίσης σε εκατοντάδες ζωές.
Πηγή : http://www.dw.de/clashes-in-kyrgyzstan-over-canadian-run-gold-mine/a-16851378