Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ACT OR ΑΚΤΩΡ

  Για όποιον πιστεύει ακόμα ότι η σημερινή κρίση είναι ένα μικρό διάλειμμα μέσα στην ευημερία της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ασφάλειας, ότι ο κόσμος πριν την κρίση ήταν καλός και άγιος και ότι έτσι θα συνεχίσει να είναι, ότι δεν θα ξαναγίνουν πόλεμοι, δεν θα ξαναϋπάρξει εκμετάλλευση, ότι μπόρα είναι θα περάσει και μετά θα είμαστε όλη μέρα με τα μαγιό και θα τρέχουμε ξένοιαστοι σε βουνά με ιαματικά κυάνια, θα ήθελα να του εκμυστηρευτώ κάτι κρυφό, περίπλοκο και βαθυστόχαστο: Όχι φίλε μου.


 Όπως ένας 30άρης αγωνιστής είχε πει πριν από πολλά χρόνια, η ιστορία όλων των ως τα τώρα κοινωνιών είναι ιστορία ταξικών αγώνων. Καταπιεστής και καταπιεζόμενος βρίσκονται σε ακατάπαυστη αντίθεση μεταξύ τους, κάνουν αδιάκοπο αγώνα που τελειώνει κάθε φορά με τον επαναστατικό μετασχηματισμό ολόκληρης της κοινωνίας ή με την από κοινού καταστροφή των τάξεων που αγωνίζονται. Δηλαδή με απλά λόγια, όταν αγωνίζονται ο δυνατός με τον αδύναμο, ο εκμεταλλευτής με τον εκμεταλλευόμενο, ο Μπόμπολας με τους κατοίκους της Χαλκιδικής ή θα αλλάξει όλο το σύστημα και θα στείλει τον δυνατό στο νεκροταφείο της ιστορίας ή θα σκάψουν μαζί τον τάφο και θα πέσουν μέσα.
  Σε τέτοιους αγώνες ζωής και θανάτου δεν υπάρχει χώρος για ουδέτερους. Ο αγώνας είναι άνισος και ο δυνατός είναι δυνατός επειδή έχει τις καταστάσεις με το μέρος του. Αν κάποιος νομίζει ότι είναι ο δυνατός είναι δυνατός επειδή έχει το μαγικό ραβδί ή το λυχνάρι με το τζίνι μπορεί να πάει μαζί του. Θα είναι πιο ειλικρινές από το να περιμένει με αγωνία από το σπίτι ποιος θα κερδίσει. Γιατί σε μια μάχη αυτού που έχει τα πάντα εναντίον του άλλου που δεν έχει τίποτα ο νικητής είναι προκαθορισμένος. Δώσε στην πλευρά του αδύναμου τον εαυτό σου και δες πού γέρνει η πλάστιγγα.     Ας μην ξεχνάμε ότι το μόνο που μπορεί να περιμένει ο αδύναμος είναι άλλους ανθρώπους να του συμπαρασταθούν. Και τότε οι ισορροπίες αλλάζουν. Διότι έρχεται μια στιγμή που η ποσότητα μετατρέπεται σε ποιότητα και οι άνθρωποι γίνονται τα πάντα. Τότε φαίνεται ποιος είναι ο πραγματικά δυνατός. Και ο εκμεταλλευτής, αυτός που χρησιμοποίησε τις ψεύτικες δυνάμεις του ενάντια σε ανθρώπους είναι αυτός που χάνει. Και σβήνει από την ιστορία.
  Μην κοιτάς, δράσε! Γιατί αυτός που διεκδικεί την ελευθερία του, είναι ήδη ελεύθερος. Οι υπόλοιποι ας ζήσουν στα χρυσά κλουβιά τους.

Αγωνιστικά δίπλα σας,
Χάρι Χάλερ